News

Couple with a map

LETO NA KOPNU: ŠTA POSETITI U NOVOM SADU?

Leto U Novom Sadu

Oni koji su ga upoznali zauvek su ga zavoleli. A vi, da li ste nekada posetili Novi Sad? Ne brinite, ovaj grad je toliko divan, da vam neće zameriti. Mi vam priskačemo u pomoć i dajemo nekoliko ideja šta posetiti u Novom Sadu.

Dunavska ulica – Nalazi se u centru Novog Sada. Na samom početku ulice uočićete zgradu sagrađenu 1895. godine u kojoj se danas nalazi Gradska biblioteka. Preko puta je najstarija kuća u gradu, podignuta 1720. godine, poznata kao Beli Lav. Ovu ulicu danas karakterišu kafići, poslastičarnice i prodavnice, a nekada se u istoj nalazila i poznata kafana Crni jarac (danas bife Ribar), koja je ujedno i najstarija kafana u gradu, otvorena još u 18. veku.

Dunavski park – Novosadska lepota i oaza mira. Jedan je od najuređenijih parkova u Srbiji, sa veštačkim jezerom i brojnim spomenicima. Nalazi se u centru grada, na kraju Dunavske ulice.

Fruška gora – Nedaleko od grada nalazi se nacionalni park Fruška gora. Karakterišu je staze za planinarenje duge po nekoliko kilometara i vrlo dobro obeležene. Lepoti Fruške gore doprinose i brojni pravoslavni manastiri, koji datiraju iz perioda od 12. do 15. veka. Fruškogorski manastiri su bili centar duhovnog i kulturnog života Srba u doba Turske okupacije.

Muzej Vojvodine – Nalazi se u Dunavskoj 35-37, u centru grada. Stalna postavka Muzeja prezentuje razvitak društva, sa prostora današnje Vojvodine, u kontinuitetu od osam hiljada godina.

Most Slobode – Predivan pogled na Novi Sad pruža se upravo sa ovog mosta. Levo od mosta se nalazi naselje Ribnjak, a sa desne strane Kamenički park. Most je 3. aprila 1999. godine srušen u NATO bombardovanju, ali je obnovljen nekoliko godina kasnije pri čemu je sačuvan prethodni izgled.

Petrovaradinska tvrđava – Više nego poznati novosadski simbol. Verujemo da će vas oduševiti pogled sa platoa na kojem se nalazi i čuveni Sat. Predlažemo vam da u pratnji vodiča posetite podzemne vojne hodnike. Naravno, tvrđavu karakteriše i najpoznatiji evropski festival Exit koji se održava svake godine početkom jula.

Kej Žrtava Racije koji se nalazi preko puta Petrovaradinske tvrđave. Specifičan je po spomeniku građanima koje prati teška istorijska priča prema kojoj su mnogobrojne porodice pogubljene u velikoj „januarskoj raciji“ 1942. godine i bačene u zaleđeni Dunav.

Trg Slobode – Na Trgu se nalazi Crkva Imena Marijinog, poznatija kao novosadska Katedrala i zasigurno je prepoznatljiv simbol Novog Sada. Sagrađena je davne 1895. godine, po projektu arhitekte Georga Molnara i po svojim dimenzijama najveća je crkva u južnoj Bačkoj. U crkvu se ulazi kroz masivni dvokrilni portal, iznad njega je grb u reljefu sa tekstom Crux amore (Krst ljubavi).

Takođe, Trg Slobode karakteriše i Gradska kuća, izgrađena 1895. godine u neorenesansnom stilu. Duž fasade nalaze se 16 figura, koje simbolizuju različite ljudske delatnosti. Na istom Trgu nalazi se i hotel Vojvodina, hotel sa najdužom fasadom u Novom Sadu (70 metara).

Štrand – Ukoliko planirate letnje dane da provedete novosadski, predlažemo vam da posetite kupalište Štrand. Predivna plaža na Dunavu je glavna letnja destinacija, a posetioci mogu ići nа izlete brodom „Dunаvskog rаftingа“. Tokom sezone, koja traje do 30. septembra, na raspolaganju su vam brojni zabavni i sportski sadržaji za gotovo sve uzraste.

Verujemo da ćete uživati u svim posebnostima kojima Novi Sad raspolaže. Kada se vratite kućama, javite nam da li ste doznali zašto je ovo grad ljubavi. 

Ukoliko navedene novosadske lokacije planirate da obilazite natenane, predlažemo da za to izdvojite nekoliko dana. A ukoliko vam treba stan na dan ili ste zainteresovani za iznajmljivanje stanova pogledajte našu ponudu:OVDE

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *