News

Young tourists with a camera

NOVOSADSKI IZRAZI KOJE MORATE ZNATI IAKO STE TURISTA

Za novosadski govor često čujete da je „pevajući“. Uzrok te specifičnosti je veliki broj postakcenatskih dužina. Međutim, govor u srpskoj Atini karakterišu i brojni izrazi koji su malo poznati čak i domaćim turistima. Evo nekoliko najzastupljenijih i najzanimljivijih koje možete da upotrebite kad sledeći put dođete u Novi Sad. ☺

Gari – najzastupljeniji je uglavnom kod mladih. Novosađani često koriste ovaj izraz u različitim situacijama, od dobrodošlice u vidu „Gde si, gari?“ do onog nervoznog u saobraćaju „Kreni, gari, zeleno je.“ Kažu da je pojam gari nastao kao skraćenica od imenice „drugari“, što znači da je varijacija na izraz „ortak“.

Kanda – U Novom Sadu često možete čuti „Kanda će pasti kiša.“ Nije teško pogoditi, izraz kanda je zamena za izgleda, reklo bi se.

Za čega – Ako se strogo pridržavamo gramatike srpskog jezika, ovo jeste odstupanje od norme. Ipak, dijalekatski govor to dozvoljava i zvuči vrlo simpatično. Novosađane, naročito starije, čućete kako se pitaju „Za čega sam ponela kišobran, kad ne pada kiša“. Dakle, ovo je isto što zbog čegaili zašto.

Gornjak – Reč je o, ni manje ni više, izrazu za teksas jaknu. ☺

’di si? – Ovo je oblik koji se koristi i u drugim delovima Srbije, možete ga čuti u Istočnoj, recimo, ali je u Novom Sadu vrlo simpatično kada se izgovori specifičnim vojvođanskim dijalektom. Naravno, znači gde si?

Đir – Ovo je tipičan novosadski izraz za krug. Možete ga čuti u kontekstu „Obišli jedan đir po centru.“

Zju – Najčešće ga koriste mladi i predstavlja neku vrstu iščuđavanja. Recimo: „Zjuu, kako je hladno.“

Mindeđ – Kad sledeći put čujete razgovor Novosađana – Di ćemo na kafu? – Meni mindeđ, znajte da ovo mindeđ znači isto što i svejedno.

Izgleda da Novi Sad nema samo autentične destinacije koje ne treba propustiti. ☺ Kako god da okrenemo, ovo je, zasigurno, grad neponovljivih atrakcija, a kanda i izraza. 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *